Pohádka o Dr. Vědě
Bylo, nebylo a stále je – ne, čtete správně, tato pohádka totiž začíná jinak než všechny ostatní – jeden velmi vážený a vzdělaný učenec si vzal do hlavy, že bude lidem pomáhat za pomoci přírodních látek, které velmi jemně a přesto účinně působí na naše tělo a to navzdory jiným lékům.
Dr. Věda promovala z chemie. Promovala také v oborech lékařství, biologie a homeopatie a tak získala rozsáhlé vědění. A jednoho dne ji pak napadlo, že smíchá různé éterické oleje a vytvoří směs, která svými účinky překoná jiné oleje. Doslova geniální pokusy s mícháním éterických olejů trvaly po celé 18. století. Směs olejů pomáhala již tehdy lidem, kteří trpěli nejrůznějšími nemocemi.
Jednoho dne, povídá se, potkala Dr. Věda starou bylinkovou vílu a ta jí poradila, aby do směsi přidala ještě další éterické oleje. A Věda souhlasila a připravila směs 9 éterických olejů smíchaných ve zcela zvláštním poměru.
Výsledek byl fantastický. Nově vyrobená olejová směs dokázala výborně léčit nejrůznější onemocnění – desinfikovala poranění, léčila pohlavní nemoci, ulevovala od bolestí střev a jiných orgánů, dokázala ničit bakterie, viry a plísně, napomáhala při detoxikaci organismu……
Lidé byli nadšeni, získaly naději, že právě tato olejová směs by jim mohla pomoci.
A díky tomu, že dokázala pomoci jak lidem, tak zvířatům a rostlinám, získala neobyčejné jméno.
Pojmenovali ji JCH jako poděkování a vyjádření úcty našemu stvořiteli.
JCH – pohádkový olej – obdržíte v našem
Onlineshopu!
Strava pro tělo a duši
Essentia aetheria in Oleo – symfonie stvoření.
Zdroj energie a studnice mládí.
Podporuje naše celkové zdraví a všechny funkce těla.
1 – 2 čajové lžičky denně (lže užívat samostatně nebo smíchat s ovocnou šťávou) příznivě působí na celkový zdravotní stav. Směs můžeme polknout, nanést na pokožku, blahodárně působí na vlasy, zmírňuje svalové napětí, pomáhá unaveným chodidlům, pečuje o novorozeneckou kůži, směs můžeme vetřít do nosu, nakapat do uší, během pobytu v sauně rozmazluje naše tělo. Spektrum účinku je opravdu obrovské, záleží jen na nás, jak směs olejů použijeme.
Prosím zavolejte nám, pokud potřebujete ještě další informace, rádi Vám poradíme.
Slunečnicový olej (Helianthus annus) a řepkový olej (Brassiola napus) spolu vytváří ideální kombinaci a jsou tak vynikajícími nosiči olejové směsi JCH. Díky slunečnicovému oleji se k nám dostane velké množství sluneční energie, která se v rostlině nahromadila. Celá řada vitamínů, nenasycené oleje a mastné kyseliny působí příznivě na krevní oběh a proti srážení krve. Hovoříme o „studnici mládí“ pro tělo i pleť. Éterické oleje se ve směsi navzájem doplňují.
JCH Basisöl doporučujeme pro použití k různým masážím, ať už klasickým, reflexním či aromatickým. Velmi dobře jsou snášeny pokožkou novorozeňat a dětí. Ideální je též pro starší lidi, kteří tuto jemnou směs mohou použít k potírání. Jak vidíte sami, olej lze „nasadit“ ve všech možných oblastech.
Dva hlavní nosiče olejové směsi JCH
Slunečnicový olej – uložená sluneční energie
Slunečnice jsou známy již minimálně 3000 let. Jejich nádherné, obrovské květy zdobí naše příbytky po staletí.
Již staří Májové v Mexiku slunečnice kultivovali a z okvětních lístků vyráběli afrodiziakum, semena sloužila k výživě, uplatnění našla i v kosmetických produktech.
V 16. Století se slunečnice dostala do Evropy. Ale až Rusové v 19. Století začali ze semen slunečnice získávat olej. A od té doby slaví slunečnicový olej „vítězný tah“ celým světem.
Slunečnice, rostou v našich zahradách, nádherné, gigantické. Po celý den otáčí svůj „obličej“ ke slunci jakoby nechtěli přijít o jeden jediný sluneční paprsek.
Když přijde zima a nastanou studené sychravé dny, jak rád si ochutím salát za studena lisovaným slunečnicovým olejem a vychutnávám si každý sluneční paprsek, který má slunečnice během léta načerpala.
Výborný na pleť i pro náš organismus
Pečlivě vyrobený slunečnicový olej zaujímá díky svému vysokému podílu nenasycených mastných kyselin (kyselina linolová) a obsahu vitamínu E důležité místo v kuchyni při přípravě nejrůznějších pokrmů. Slunečnicový olej příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje krevní oběh celkově, smícháním slunečnicového oleje a řepkového oleje v poměru 1:1 získáme ideální kombinaci olejových kyselin – kyseliny linolové a alfa-linolové kyseliny.
Při pravidelném užívání působí slunečnicový olej na imunitní systém ve střevech, pozitivně zde ovlivňuje tvorbu hlenu. Příznivé účinky jsou známy i při potírání podrážděné a stresu vystavené pleti, hodí sek ošetření jak suché, tak i mastné pleti s tendencí k tvorbě pupínků a ucpaných pórů.
Buňky podrážděná a ochablé pokožky se obnovují, pleť se regeneruje a posiluje.
Vysoký podíl vitamínu E podporuje a zároveň reguluje účinky kyseliny liniové (oxidace esenciálních mastných kyselin), která chrání naše buňky a zabraňuje agresivním chemickým sloučeninám tzv. volným radikálům, aby napadly buněčné membrány.
Slunečnicový olej doporučujeme k péči o pokožku. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Vzhledem k jeho velké citlivosti na oxidaci, je vhodné olej smíchat s jinými trvanlivými rostlinnými oleji (v poměru 1:1 nebo 1:2), použít můžeme olivový olej, jojobový olej, olej ze zrníček hroznového vína, kokosové máslo či shea máslo.
Typ do kuchyně
Za studena lisovaný slunečnicový olej v nejvyšší kvalitě je v kuchyni opravdovým požehnáním.
Obsahuje vysoký podíl linolových kyselin, které se při vysokých teplotách rychle rozkládají, a proto není vhodný ke smažení a fritování.
Velmi chutný je do salátových zálivek a jako doplněk čerstvě nakrájené zeleniny.
Slunečnicový olej – popis:
Botanický název: Helianthus annuus
Rostlinná příslušnost: Složnokvěté (Asteraceae)
Pěstuje se: Východní Evropa, Rusko a země kolem Středozemního moře
Za studena lisovaný ze semen:
Barva: světle žlutá
Vůně / chuť: po slunečnicových semínkách, jemná, příjemná chuť
Charakter: polovysychyvý
Trvanlivost: ne tak dobrá, na vzduchu rychle žlukne
Skladování: v chladu, uzavřený vydrží asi 1 rok
Použití: zevně i zevnitř
Nativní olej lisovaný za studena nezahřívat!
Obsah:
Kyselina linolová:
Hodnoty kyseliny linolové jsou přímo závislé na klimatických podmínkách během pěstování. Při vyšších teplotách se jedná až o 77%, při nižších teplotách jen kolem 20%.
Kyselina olejová: cca. 24 – 40 %
Nasycené mastné kyseliny: cca. 12 %
Další látky obsažené v tucích: 0,5 – 1,5 %; vysoký podíl vitamínu E, karoteny, lecitin
Fytosteroly:
Řepkový olej – německá delikatesa
Ochutnám jemný žlutozelený olej, vnímám příjemnou a podmanivou vůni a před očima si vybavuji zářivě žluté pole řepky olejné……..
Řepkový olej patří k těm neběžnějším a na světě se vyrábí v největším množství. K nám se dostává nejčastěji olej rafinovaný, který zakoupíme běžně v obchodech. Setkat se můžeme i s nativním olejem lisovaným za studena, který je opravdovou lahůdkou a hodí se pro použití ve studené kuchyni.
Řepkový olej je velmi pozitivně hodnocen specialisty na výživu, neboť velmi příznivě působí na naše zdraví.
Výborný pro celé tělo
Složení řepkového oleje je naprosto jedinečné. Olej obsahuje mimořádně velký podíl jednoduchých nenasycených kyselin olejových, podobně jako olej olivový. A dále vysoký obsah alfa-linolových kyselin v kombinaci s kyselinou linolovou. Toto trio mastných kyselin hraje důležitou roli ve výživě s důrazem na nízký obsah cholesterolu. Mastné kyseliny právě v této kombinaci příznivě ovlivňují tok krve.
Řepkový olej patří mezi významné antioxidanty a to díky vysokému obsahu vitamínu E a provitaminu A, to znamená, že dokáže velmi dobře odbourávat škodlivé volné radikály.
Konzumací řepkového oleje pokryjeme asi 30% denní potřebu vitamínu E, významný je i vysoký obsah vitamínu K, který je nezbytný pro krvetvorbu, plynulý průtok krve, naše cévy a žíly.
Vynikající účinky má řepkový olej jako součást ranního Fitness nápoje. Speciální složení nemastných kyselin umožňuje i větší konzumaci tohoto oleje, aniž bychom museli dávat zvýšený pozor na kalorický příjem a látkovou výměnu
Výborný pro naši pleť
Olej z řepky olejné se výborně hodí k ošetření pleti či jako masážní olej a to díky speciálnímu vzorci mastných kyselin.
Je vhodný k ošetření podrážděné a narušené pokožky. Kyselina linolová a alfa-linolová posiluje rohovinovou kožní bariéru a tím imunitní systém, který podporuje funkci pokožky.
Řepkový olej je vhodný pro novorozence, dětskou i stárnoucí pokožku.
Typ do kuchyně
Řepkový olej se stal v kuchyni naprostým hitem. Je výbornou alternativou pro ty, kteří si příliš neoblíbili olivový olej. Lisovaný za studena je velmi chutný v salátových zálivkách, majonézách, marinádách, či samotný jen s čerstvou zeleninou.
Nerafinovaný řepkový olej relativně rychle žlukne. Není vhodné ho tepelně upravovat a příliš dlouho skladovat.
Řepkový olej – popis:
Botanický název: Brassica napus
Rostlinná příslušnost: Křížokvěté (Brassicaceae)
Pěstuje se: Střední Evropa, Kanada
Za studena lisovaný ze semen:
Barva: jantarová
Vůně/chuť: jedinečný oříškový nádech, jemná příchuť
Charakter: nevysychyvý
Trvanlivost: nepříliš dobrá, na světle relativně rychle žlukne
Skladování: uložený v chladu vydrží asi jeden
Použití: zevně i zevnitř
Obsah:
Kyselina olejová: cca. 60 %
Kyselina linolová: cca. 19 %
Alfa-linolinová kyselina: cca. 9 %
Nasycené kyseliny: cca. 13 %
Další látky obsažené v tucích: až 1,5 %; mimo jiné karoten, vitamin E, vitamin K, provitamín A






